Igre in pripomočki iz šolskega sklada

Igre in pripomočki iz šolskega sklada

Iz sredstev šolskega sklada smo tudi v tem letu nabavili različne igre za učence prve triade, za učence druge in tretje pa na željo učiteljev nekaj nadstandardnih pripomočkov (knjige, zemljevidi, globusi, kompasi). Pripomočke za igro na prostem še pričakujemo.

Hvala, ker nam s svojimi prispevki pomagate lepšati dneve našim učencem.

 

Ne meči petard, pokaj raje od smeha!

Spoštovani starši!

Z vami želim deliti nekaj misli o pomembnem vprašanju, povezanem z varnostjo naših otrok in dobrobitjo živali v naši skupnosti. Vsako leto se namreč soočamo s težavami, vezanimi na uporabo petard in pirotehničnih sredstev, ki predstavljajo resno nevarnost za naše otroke, družine ter tudi za živali v našem okolju.

Uporaba petard je na javnih mestih v skladu z zakonom prepovedana, in to ni brez razloga. Ne samo, da lahko njihova uporaba povzroči hude poškodbe in škodo na lastnini, ampak ima tudi škodljive učinke na okolje in živali, ki ob tem trpijo.

Nevarnosti, ki jih prinaša uporaba pirotehničnih sredstev, velikokrat ogrožajo otroke. Vsako leto beležimo nesreče, katerih žrtve so ravno oni, bodisi zaradi nepazljive rabe ali nevarnih eksperimentov s petardami. Trenutek nepazljivosti ali nevednosti lahko tako življenje ali zdravje otroka spremeni za vedno.

Izjemno pomembno torej je, da kot skupnost skrbimo za varnost naših otrok in se zavedamo tveganj, povezanih z uporabo pirotehnike. Spodbujajmo zato varne načine praznovanja, ki ne ogrožajo naših najmlajših članov in omogočajo, da lahko vsi uživamo v prazničnem vzdušju brez strahu pred nevarnostjo in poškodbami.

Pri tem ne smemo pozabiti na naše hišne ljubljenčke in divje živali, ki so ob naših praznovanjih pogosto prestrašene in v stiski zaradi hrupa, ki ga ustvarjajo petarde. To jim lahko povzroči hud stres in poškodbe, beg v stiski pa se lahko zanje konča tragično.

Verjamem, da se kot starši zavedate posledic svoje odločitve glede uporabe pirotehničnih sredstev in se torej odgovorno odločite za drugačne načine praznovanja, ki ne ogrožajo varnosti in dobrobiti naših otrok, družin ter živali v naši skupnosti.

Tako prispevate k varnemu in odgovornemu praznovanju ter ohranjanju miru in varnosti za vse nas.

Lep pozdrav

Aljaž Banko, ravnatelj

Zbiranje okraskov za novoletni jelko

Spoštovani!

Članice Upravnega odbora Šolskega sklada OŠ Koroški jeklarji so pobudnice akcije zbiranja rabljenih božično-novoletnih okraskov. Te bodo v zameno za prostovoljne prispevke ponudile obiskovalcem decembrske praznične tržnice na Ravnah. Zbrana sredstva bodo namenjena šolskemu skladu za pomoč socialno šibkim. Več si preberite v vabilu.

“Nesebičnost pomeni, da ne mislimo predvsem nase, ampak tudi na druge, tako da njihova sreča postane naša sreča.” (B. Rustja)

Otroci za vrnost v prometu

Otroci za vrnost v prometu

Na NIJZ preko programa “Otroci za varnost v prometu” opozarjajo na nezdruljivosti pitja alkohola in vožnje. V petek, 24. 11. 2023 je potekala akcija, kjer so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem in učenci s POŠ Kotlje s skupnimi močmi voznike z risbicami osveščali o varnosti v prometu v povezavi z uživanjem alkohola.

Pohod na Volinjak

Pohod na Volinjak

V torek, 14. 11. 2023, smo doživeli nepozaben dan, saj so se učenci ID Spirit podali na raziskovalni pohod na idiličen Volinjak. V objemu čudovite narave so bili navdihnjeni za raziskovanje, znanje pa so nadgrajevali ob sončnem vremenu. Učenci so svojo radovednost združili z naravnim okoljem, kar je ustvarilo nepozabno izkušnjo raziskovanja na svežem zraku.

Vloga za dodelitev sredstev iz šolskega sklada

Spoštovani starši in skrbniki!

Med dokumenti najdete vlogo za dodelitev sredstev iz šolskega sklada.

Če se boste odločili vlogo oddati, pozorno preberite postopek za dodelitev sredstev na drugi strani dokumenta. Iz prilog je razviden vaš ekonomski položaj, zato nanje nikakor ne pozabite. Samo popolna vloga s prilogami je lahko predmet obravnave. Rok za oddajo vloge za zimsko šolo v naravi za šestošolce in bivanje v CŠOD za osmošolce je 15. 12. 2023. Vlog, prispelih po tem datumu, ne bomo obravnavali.

Vse dobro

Upravni odbor Šolskega sklada OŠ Koroški jeklarji (zanj Jasmina Pečovnik)

 

16. november  2023 Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

16. november 2023 Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

Z raznimi dejavnostmi ob letošnji temi mednarodnega dneva strpnosti – »STOP sovražnemu govoru« – mlade ozaveščamo o pomenu strpnosti med otroki in mladimi. Spodbujamo jih k spoštljivim medsebojnim odnosom, razumevanju, sodelovanju, razvijanju in ohranjanju prijateljstva ter sožitja.

Mladi na OŠ Koroški jeklarji ter POŠ Kotlje že nekaj let zapored sodelujejo v projektu in ustvarjajo na temo. Za mlade je pomembno, da poznajo in razumejo pojem strpnosti. Ob tem pa seveda prepoznavajo tudi uničujoče posledice nestrpnosti.

Žal pa smo priče, kako se vsakodnevno širi sovražni govor proti ranljivim skupinam, posameznikom, dogaja se fizično, verbalno ali psihično nasilje na ulici, v javnih in zasebnih prostorih, v šolah, med mladimi, starejšimi…

Mladi vam sporočajo: Tega si ne želimo več!

 Torej: bodimo strpni! Bodimo prijatelji! Bodimo ljudje!

Zapisala Suzana Makič

13. november – mednarodni dan prijaznosti

13. november – mednarodni dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.Mednarodnemu dnevu prijaznosti smo se pridružili tudi v Kotljah tako, da smo s prijazno besedo, dejanjem ali le prijaznim nasmehom nekomu polepšali dan.Tretješolci so z učiteljico Vanjo Kačič zapisali naša prijazna dejanja, pesmi, odzive in naše občutke. Drugošolci so z učiteljico Aleksandro Kričej likovno upodobili prijateljstvo in prijaznost. Četrtošolci pa so z učiteljico Suzano Makič obiskali Kotuljske seniorke in skupaj so spoznavali pomembnost prijateljstva, prijaznosti in medgeneracijskega sobivanja. Na koncu so zapeli pesmi o prijateljstvu: Mi smo otroci enega sveta, gradimo mostove prijateljstva.

Ugotovili smo, da prijaznost nič ne stane, vendar dela čudeže.                                           

Zapisala Vanja Kačič

Slovenski tradicionalni zajtrk

Slovenski tradicionalni zajtrk

Tudi v Kotljah je v petek, 17. 11. 2023, zadišalo po domačem mleku, črnem kruhu, maslu in medu. Dan pa je bil prav poseben, saj smo med nas povabili Lovra Milerja ter Lano Pečnik Simetinger, ki sta nas v svoji delavnici povabila v svet testeni. Sami so si razvaljali ter oblikovali barvne testenine. Po receptu MasterChefa Lovra pa smo si pripravili jabolčno omako, ki smo jo prelili čez Knudli testenine. Okusili smo eksplozijo okusov. Povabilu se je odzvala tudi Tina Smrtnik iz gostišča Delalut in nam predstavila svečan pogrinjek. Ponovili smo pravila lepega vedenja za mizo ter priprave pogrinjaka po bontonu. Ta dan je bil res poseben, vsi smo se imeli super.

Hvala knudli bio testeninam ter gostišču Delalut za sodelovanje.

Dostopnost