V petek, 27. 5. 2016 med 14. in 18. uro so potekale delavnice za nadarjene učence tretje triade. Udeležilo se jih je 24 učencev, po osem v vsaki delavnici. Glede na izkazano zanimanje so se razdelili v tri skupine in na različnih lokacijah po Ravnah sodelovali z domačimi strokovnjaki oz. umetniki.

Likovno delavnico je vodila Katja Krejan, absolventka likovne pedagogike Univerze v Ljubljani. Učenke so si izbrale fotografije del slikarjev kubistov in jih, z lastno ustvarjalnostjo nekoliko spremenjene, z akrilnimi barvami prenesle na kartone. Njihove umetnine so zaživele v tridimenzionalni podobi s kontrastno obrobo.

Glasbeniki z učiteljico Suzano Makič so se po kratkem uvodu, v katerem so preko posnetkov spoznali znane ravenske jazziste, pridružili vaji Mladinskega orkestra Jazz Ravne pod vodstvom Sama Kolarja. Začetnemu presenečenju nad njim še nepoznanim načinom dela je sledilo navdušenje in do konca vaje že skoraj ni bilo več mogoče razločiti med stalnimi člani orkestra in našimi nadobudnimi glasbeniki.

Skupina učencev, ki jih zanima področje tehnike, je v spremstvu učiteljice Majde Nabernik obiskala podjetje Oprema Ravne, kjer so jim strokovnjaki predstavili projekte, s katerimi so si prislužili ugled v svetovnem merilu.

Spoznali so avto na električni pogon Chebela, pametni sistem za optimalno navigacijo in upravljanje z električno energijo v avtomobilih na električni pogon in prototip tako imenovanega ‘crash boxa’, ki absorbira silo trka ob čelnem trčenju. Popeljali so jih tudi skozi proizvodni del, kjer izdelujejo opremo za izdelovanje pnevmatskih kladiv in vrtalnikov ter drugih produktov.

Na tem mestu se ponovno zahvaljujemo vsem, ki so sooblikovali delavnice in učencem omogočili drugačen popoldan ter priložnost za nova spoznanja in ustvarjanje.

Tanja Naveršnik

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost