V letošnji generaciji devetošolcev je ena največjih zvezd Anja Mravlak, učenka 9. b razreda (foto). Dekle, ki ni gradilo gradov v oblakih, ampak se je nad oblake povzpela z vztrajnostjo in razgledanostjo, predvsem pa z znanjem. Na najrazličnejših tekmovanjih je kot za šalo osvajala zlata in srebrna priznanja. Z njo smo opravili kratek intervju.

 

V uvodu smo zapisali, da si v letošnjem šolskem letu letela nad oblaki. Si v resnici že kdaj letela? Se bojiš letenja?

Hah, od veselja sem imela občutek, da bi lahko poletela že večkrat, tudi v sanjah sem se že dvignila v višave, v realnosti pa me ta izkušnja (upam) še čaka. Vedno je vredno doživeti nekaj novega, nekaj, kar ti požene kri po žilah in te navdaja z navdušenjem. Ravno to navdušenje običajno močno prevlada nad strahom, če ga je že kaj. Tako da se letenja se ne bojim.

 

Na kateri osnovnošolski uspeh si najbolj ponosna in zakaj?

Uspeh je lahko marsikaj. Najbolj ponosna sem, da zaključujem 9. razred brez kakršnega koli obžalovanja, saj imam občutek, da sem izkoristila vse priložnosti, ki so se ponudile. Leto je bilo pestro in vsak je zase dosegal manjše ali večje zmage. Že to, da smo skupaj prišli do konca, je velik uspeh. Tudi na ta naš uspeh sem zelo ponosna.

 

Tvoja osnovnošolska pot je prežeta z izjemnimi uspehi na številnih področjih. Nam zaupaš recept za uspeh?

Seveda, zmešamo 2 jajci in 3 dcl mleka ter dodamo … Hahaha, kaj naj rečem? Radovednost. Nikoli se ne smemo prenehati čuditi stvarem okoli sebe, če se ti svet zdi čudežen, ti nikoli ne zmanjka vprašanj, vprašanja pa zahtevajo odgovore. Seveda pri iskanju odgovorov zelo pomaga tudi zdrava mera trme, ki te žene naprej, tudi če se je motivacija poslovila že nekaj časa nazaj.

 

Poleg priznanj iz znanja se lahko pohvališ tudi z nazivom zlata bralka. Katera knjiga te je najbolj očarala?

Ko enkrat padeš v svet besed, te ne izpustijo več za nobeno ceno. Opazuješ junake, ki se stran za stranjo razvijajo, zgodba ti razkrije svoje skrivnosti, katere boš za vedno nosil s sabo. Po prebrani knjigi na svet ne gledaš več z istimi očmi kot prej. Knjige so me naučile, kako stopiti korak nazaj in na situacijo pogledati iz druge perspektive in da vsak posameznik razmišlja po svoje, hodi po svoji poti, piše svojo zgodbo. Vsaka knjiga je svet zase in ne bi bilo pravično, da bi jih primerjala na lestvici od boljših do slabših.

 

Si tudi ti mnenja, da na mladih svet stoji?

Mladi ljudje običajno pomenijo neke nove ideje, svež veter … Strinjam se, da so mladi gonilo, saj se zavedajo, da se njihove možnosti šele začenjajo, marsikoga žene čisto navdušenje. A pot od ideje do izvedbe zna biti dolga  in še tako inovativni mladi bodo vedno potrebovali nasvet nekoga z izkušnjami.

 

Zaključek osnovne šole je velika prelomnica v življenju vsakega otroka. Kakšni občutki te prevevajo ob dejstvu, da praga naše šole ne boš več prestopila?

Veselim se spremembe, novih izzivov, novih izkušenj, hkrati pa bom zagotovo pogrešala osnovno šolo, tako učitelje kot tudi sošolce, saj smo navsezadnje tu skupaj preživeli devet let – večino naših življenj! Tudi zaradi tega dejstva bo ta prelomnica za nas res velika, saj se odpravljamo raziskovat neznan teren. Z gotovostjo pa lahko rečem, da bo prehod iz ponosnih devetošolcev v novopečene fazane izredno zanimiv. Vem, da bomo čez čas sanjarili o tem, kako lepo se nam je pravzaprav godilo tukaj – čeprav se tega zdaj verjetno ne zavedamo.

 

Kaj bo Anja počela med počitnicami?

Vsak trenutek bom uživala maksimalno. To je čas za sprostitev, saj si moramo napolniti baterije in se vsaj malo prepražiti na soncu. Nekaj mi pravi, da bo to poletje najboljše od vseh do zdaj, saj bo (prehitro) minilo v znamenju pričakovanja čisto drugačnega šolskega leta.

 

Želimo ti nepozabne počitnice, predvsem pa uspešno šolanje tudi na srednji šoli.

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost