OČE BOLEZNI JE LAHKO KARKOLI, SLABA PREHRANA PA JI JE VEDNO MATI.

(kitajski pregovor)

JEDILNIKI in PREHRANA


Prijava/odjava prehrane

7 + 11 =

JEDILNIKI


OPOMBE:

ODJAVA ŠOLSKE PREHRANE

Odjava šolske prehrane se poda v tajništvo (02 82 15 453) ali knjigovodstvo šole (02 62 04 673) po telefonu, faksu, z elektronsko pošto (o-kojeravne.mb@guest.arnes.si) ali osebno. Če je odjava prehrane podana do 8. ure, velja že za isti dan, ko je bila podana, lahko pa starši oz.
skrbniki odjavijo prehrano tudi za več dni vnaprej. Odjava prehrane za nazaj ni mogoča.

Odsotnost otroka z dietno prehrano starši javljajo v šolsko kuhinjo do 8. ure (02 62 04 681).

Kuhinja si pridržuje pravico do spremembe jedilnika (zaradi dobaviteljev).

SNOVI ALI  PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI.

V zgornjih jedeh so lahko prisotni naslednji alergeni :

  1. 1. Žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut, in proizvodi iz njih); 2. raki in proizvodi iz njih; 3. jajca in proizvodi iz njih; 4. ribe in proizvodi iz njih; 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih; 6. zrnje soje in proizvodi iz njega; 7. mleko in mlečni proizvodi, ki vsebujejo laktozo in mlečne beljakovine; 8. oreški: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih; 9. listna zelena in proizvodi iz nje; 10. gorčično seme in proizvodi iz njega; 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega; 12. žveplov dioksid in sulfiti; 13. volčji bob in proizvodi iz njega; 14. mehkužci in proizvodi iz njih.

 

OZNAČEVANJE ALERGENOV NA ŽIVILIH

Na osnovi

  • Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta Evrope,
  • Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
  • Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

vas obveščamo o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo na šoli pri pripravi obrokov šolske prehrane. Jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost. V šolski kuhinji pripravljamo obroke za otroke brez prehranskih omejitev in z omejitvami. Za slednje dosledno upoštevamo zdravniška navodila.

 IN KAJ SO ALERGENI?

Alergeni so snovi, ki lahko, čeprav so v izdelku prisotni v nizkih količinah, izzovejo alergijske reakcije, ki so lahko za nekatere ljudi tudi smrtno nevarne.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI SKLADNO Z DOLOČILI UREDBE (EU) ŠT.1169/2011 POVZROČIJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST, SO:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen: glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo, maltodekstrinov na osnovi pšenice, glukoznih sirupov na osnovi ječmena, žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  2. raki in proizvodi iz rakov;
  3. jajca in proizvodi iz jajc;
  4. ribe in proizvodi iz rib, razen: ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide, ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporabljajo kot sredstvo za bistrenje piva ali vina;
  5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz arašidov;
  6. zrnje soje in proizvodi iz soje, razen: popolnoma rafiniranih sojinih olj in maščob, naravnih zmesi tokoferola ( E 306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfatokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje, rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinenega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
  7. mleko in mlečni izdelki (ki vsebujejo laktozo), razen: sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  8. oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih;
  9. listna zelena in proizvodi iz nje;
  10. gorčično seme ali proizvodi iz njega;
  11. sezamovo seme ali proizvodi iz njega;
  12. žveplov dioksid ali sulfidi v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
  13. volčji bob in proizvodi iz njega;
  14. mehkužci in proizvodi iz njih.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PREHRANA V ČASU SARS-CoV-2

V času koronavirusa veljajo poostreni higienski pogoji pri razdeljevanju hrane, zato bomo temu primerno prilagodili šolsko prehrano in razdeljevanje le-te. Navodila učenci dobijo v šoli.

 

MEDICINSKO INDICIRANE DIETE

V šolski kuhinji se trudimo, da zadovoljimo željam in potrebam otrok, pri tem pa upoštevamo smernice zdrave prehrane. Želimo si, da bi bil trud, ki ga vlagamo v pripravo jedi, poplačan z veseljem in zadovoljstvom otrok pri uživanju le-teh.

Pozorni smo tudi na tiste, ki potrebujejo dietno prehrano. Dietni obroki so glede na vrsto alergije ali druge prehranske omejitve načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika zdravega otroka. Tako izpeljani jedilniki dajejo čim manjši občutek drugačnosti v krogu sovrstnikov.

V kolikor ima vaš otrok alergijo, intoleranco ali druge medicinsko utemeljene težave pri prehrani vas prosimo, da to sporočite razredniku/vodji prehrane.

V primeru medicinsko indicirane diete je potrebno priložiti Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka, za odjavo pa Potrdilo o ukinitvi medicinsko indicirane diete za otroka (zgled v prilogi). Medicinsko indicirano dieto za otroka predpiše zdravnik.

[potrdilo o medicinsko indicirani dieti]

[potrdilo o ukinitvi medicinsko indicirane diete]

(Skupno 19.871 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost