OŠ Koroški jeklarji nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

 

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci ali zaposleni transparentno in brezplačno dostopajo v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Koroški jeklarji dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam na Ravnah na Koroškem ali v Slovenj Gradcu oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočemu uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

  1. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) Eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom, skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).
 

  1. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.

Od 1. 11. 2013 pa si lahko pomagate tudi s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT ali preprosteje poskenirajte QR kodo:

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. OŠ Koroški jeklarji. Učenci lahko pridobijo uporabniško ime in geslo oz. AAI prijavo pri ROIDu oz. računalnikarju.

  1. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Branko Plestenjak, tel.: 02 620 46 683

Za prikaz članka je potrebno omogočiti piškotke.

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost