V sredo, 8. 12. 2021, so med 13.30 in 15. uro v šolski avli potekale delavnice za nadarjene učence. Učitelj je vse zbrane najprej pozdravil in jim dal navodila za delo. Sodelovali so otroci od 6. do 9. razreda, ki so bili razdeljeni v več skupin. Zagnano so se lotili mečkanja časopisnega papirja, tega so okoli plastenke zlepili z lepilnim trakom. Nekateri so pri tem že naleteli na prvo težavo, saj niso prinesli plastenk. Sledilo je nanašanje mavca in nastalo je osem mini vulkanov, nekatere so zgovornejši učenci celo poimenovali – Gorazlukno, Bruhuhu, Eliksir, Trampslov, Pazzuvu … Po zavzetem delu ter nekaj malih nerodnostih, kot je bila tista, ko sta učenca lepilni trak lepila narobe in se jima je izdelek prilepil na mizo, so bili sodelujoči nadvse zadovoljni, ko so njihovi vulkani izbruhnili.

Učenci so tudi povedali, zakaj so se odločili za to delavnico. Nekateri so rekli, da zato, ker jih je zanimalo, drugim se je zdelo zabavno, eden pa je rekel, da zato, ker je to nekaj posebnega, da tega ne moreš početi vsak dan in da rad spoznava, v kakšnem okolju živi.

Torej – če se boste v tem preizkusili tudi sami – potrebujete veliko časopisnega papirja, prazno pollitrsko plastenko, lepilni trak, škarje, trši podstavek, mavec, plastično posodico, vodo, tekoče živilske barve, sodo bikarbono, alkoholni kis, brihtno glavo in nekaj spretnosti, pa lahko vulkan izbruhne tudi v vaših sobah.

Zapisale Mia Kaiser Čebulj, Manca Kotnik, Jasmina Pečovnik

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost