Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo testi za samotestiranje učencev in dijakov v lekarnah na voljo od ponedeljka, 30. 8. 2021.

V skladu z navodilom Ministrstva za zdravje bodo lekarne teste brez posebnih potrdil izdajale staršem ali zakonitim zastopnikom oziroma dijakom s kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja brez dodatnih dokazil, če so rojeni od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2010.

Za starejše učence ali dijake, ki so vključeni v posebni program ali so še vključeni v prilagojene srednješolske programe ali v  zavode, ustanovljene za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, zavodi in šole za dvig testov izdajo potrdilo vpisu.

Učencu ali dijaku trenutno pripada 5 hitrih antigenskih testov na mesec, ki jih lahko oni ali starši prevzamejo v katerikoli lekarni (enkrat mesečno).

NIJZ priporoča, da učenci oziroma dijaki samotestiranje izvedejo v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj, saj v primeru pozitivnega testa (in kasnejši potrditvi okužbe s testom PCR) v karanteno ne bo potrebno celotnemu oddelku.

Rezultati testiranja veljajo tudi za vstop v glasbene šole.

Več informacij o samotestiranju je na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/samotestiranje.

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost